سفارش تبلیغ
صبا ویژن

علی داودی
 
لینک دوستان
پیوندهای روزانه

از زمان آغاز درگیری ها در سوریه و به موازات تشدید بحران داخلی در این کشور، مداخله کشورهای خارجی، به ویژه قطر، عربستان و ترکیه در این کشور نیز افزایش یافت. در این میان، هرچند تاکنون دلایل و انگیزه های مختلفی برای مداخله هر یک از این کشورها بیان شده، اما یکی از مقامات سابق سعودی دلیل اصلی این اقدام را جلوگیری از تشکیل «ماه کامل شیعی» دانسته است.

به گزارش «تابناک»، خبرگزاری رویترز به تازگی تحلیلی را درباره نقش عربستان سعودی در بحران سوریه منتشر کرده و می نویسد شاهزاده «مقرین»، رئیس پیشین اطلاعات سعودی، زمانی به دیپلمات های آمریکایی گفته بود «هلال شیعی»، به واسطه سیاست های ایران در حال تبدیل شدن به «ماه کامل» است.

به عقیده رویترز، این هراس رهبران سعودی که در قالب سندی متعلق به سال 2009 از سوی ویکی لیکس افشا شده، اکنون در موضوع سوریه نمود پیدا کرده است. بر این اساس، در شرایطی که نیروهای دولتی سوریه با کمک نیروهای حزب الله در حال پیشروی هستند، عربستان به حمایت از شورشیان سنی ادامه می دهد.

این نبرد، از سوی ریاض به عنوان محور یک رقابت ژئوپلیتیک گسترده تر با ایران در نظر گرفته می شودکه از دید رهبران سعودی، قصد دارد در نهایت خود را به عنوان تهدیدی علیه عربستان نیز مطرح نماید.

عبدالعزیز الساجر، رئیس مرکز تحقیقات خلیج فارس در جده می گوید: «اگر دولت سوریه پیروز شود، به دیگر کشورهای عربی ثابت می شود که ایران قادر به حمایت از متحدان خود در منطقه است. این امر، اتحادهای غربی و متحدان غرب را تضعیف می کند».

رویترز می افزاید از زمان بازپس گیری شهر راهبردی قصیر توسط ارتش سوریه از شورشیان، تشویش و نگرانی شدیدی در پایتخت عربستان درباره بخت پیروزی مخالفان به وجود آمده است. ریاض تاکنون از طریق ارسال سلاح، پول و نیز حمایت سیاسی، از شورشیان سنی مذهب پشتیبانی کرده است.

یک منبع در کشورهای حاشیه خلیج فارس گفته از حدود دو ماه پیش، عربستان سعودی کیفیت تسلیحات ارسالی برای شورشیان سوری را افزایش داده و ارسال موشک های ضدهوایی را نیز در دستور کار خود قرار داده است. با این حال، کارشناسان نظامی معتقدند این تسلیحات هنوز هم برای پیروزی شورشیان کافی نیست.

بر همین اساس، مقامات ارشد سعودی خواستار مداخله بیشتر ایالات متحده و ارسال مستقیم سلاح از سوی این کشور برای شورشیان هستند.

رویترز اشاره می کند تحولات میدانی سوریه تا حدی برای مقامات سعودی نگران کننده شده که ملک عبدالله، پادشاه این کشور، با کوتاه کردن اقامت تابستانی خود در مراکش، روز جمعه به عربستان بازگشت و نسبت به «بازتاب های این وقایع برای کل منطقه» هشدار دارد. این نگرانی ها همچنین سبب کاهش ارزش سهام در بازارهای سرمایه عربستان شد.

آنچه بیش از پیش اسباب نگرانی سعودی ها را فراهم می کند، حضور نیروهای نظامی شیعه از دیگر کشورهای منطقه در سوریه است؛ به ویژه حزب الله لبنان و گردان های اباالفصل العباس عراق که شاهزاده «ترکی الفیصل»، دیگر رئیس سابق اطلاعات سعودی، آن ها را «پنجه های فولادین» ایران نامیده است.

روزنامه «الحیات» اخیراً در تحلیلی اشاره کرد تصویر منطقه خلیج فارس در صورت پیروزی اسد، تصویری بسیار هراس انگیز است. این روزنامه، چنین واقعه ای را برای عربستان به مثابه یک «کابوس» دانسته است.

از سوی دیگر، در شرایطی که پس از اعلام رسمی حضور نیروهای نظامی حزب الله در سوریه، مفتی های سعودی آشکارا با به کار بردن ادبیاتی فرقه ای و حمله به شیعیان، به این امر واکنش نشان دادند، مقامات دولتی سعودی نسبت به گسترش این گونه ادبیات نگران هستند. به عقیده آن ها، چنین اظهارنظرهایی اثر معکوس داشته و سبب بسیج شیعیان و حمایت گسترده تر آن ها از دولت اسد می شود.

مقامات عربستان نگران تکرار تجربه عراق و افغانستان هستند که در آن ها، شماری از شهروندان سعودی که برای «جهاد» عازم این دو کشور شده بودند، در بازگشت به وطن خود، به نبرد مسلحانه علیه دولت روی آوردند.

به هر حال، مجموعه این تحولات، حاکمان سعودی را نسبت به چشم انداز تحولات سوریه و آینده نفوذشان در منطقه خاورمیانه به شدت نگران ساخته است. به عقیده تحلیلگران، در صورتی که روند اوضاع به همین نحو ادامه پیدا کند، این ایران است که پیروز رقابت منطقه ای با عربستان خواهد بود.


[ پنج شنبه 92/3/30 ] [ 12:36 صبح ] [ علی داودی ] [ نظرات () ]
.: Weblog Themes By themzha :.

درباره وبلاگ

امکانات وب


بازدید امروز: 455
بازدید دیروز: 522
کل بازدیدها: 1641420